Mad

trøfler01

GOD MAD mætter på en god måde. Men det gode måltid kan mere end det. Det kan bringe en verden ind og gøre den konkret og sanselig. God mad får samtalen til at flyde, og nogle gange til ligefrem at lette. Mad kan være en visuel, æstetisk oplevelse – nogle gange kan man ligefrem være i tvivl, om en ret hører hjemme på Guggenheim eller på gaflen. Men maden behøver ikke at være i fokus for at være sublim; duft og smag har ofte en direkte adgang til vores sind, til minder, stemninger og følelser, og det er netop dét, der skaber den sublime oplevelse.

Før det bliver alt for højtravende, så vender vi tilbage til jorden, hvor det hele kommer fra. Herunder kan du læse mere om nogle af vores inspirationskilder og ekspertiser – og måske få ideer til dit næste, sublime selskab.

sylt09

Temaer

Mulighederne er mange og verden er stor. Skal det være kinesisk, fransk eller måske japansk? Tag med GastronomiExpressen på en kulinarisk rejse ud i den store, vide verden.
Vi har, næsten, ingen gastronomiske grænsebomme.

pølsebord02

 

 

coq

 

 

Kantarel

 

 

 

krydderier

 

 

snitter01

 

Internationalt Mix

Japansk, kinesisk, thai? Eller noget hele andet? Der er bogstaveligtalt en verden af muligheder derude. Forkæl dig selv og dine gæster og lad GastronomiExpressen tage dine smagsløg på en international kulinarisk rejse.

Dine ønsker Mix

Tøv endelig ikke med at kontakte os, hvis du har særlige ønsker til menuen. Vi elsker at lave mad og elsker at blive udfordret …

Fest 2, 3, 4 eller 5 retter

Skal menuen bestå af én stor hovedret og en dessert? Eller skal det være en byge af små lækre smagsoplevelser? Ring eller send os en mail, så får vi en snak om, hvordan du kan få dine ønsker opfyldt – og holde dit budget.

 

Fransk

Det franske køkken har med sit omfang, sin variation og tradition en enestående plads i det vestlige køkken; vel kun sammenligneligt med det kinesiske. Og det er her, vi alle sammen er skolet og opdraget. Det spænder fra det fine, parisiske – eller kejserlige – køkken til regionernes mange landkøkkener. Fra Bretagnes muslinger, Languedocs cassoulet til Provences salade niçoise. Det er fine, elegante smagsnuancer og rustik og autentisk bistro-mad. Det er gode vin og gode oste akkompagneret af olivenolie og krydderurter. Bon appetit!

Italiensk

Det italienske køkken har altid haft en særlig plads i vores hjerter. Intet køkken har vel skabt så mange folkelige retter som det italienske; pizza, spaghetti bolognese, lasagne, blot for at nævne nogle få. Det er, som om dette fyrrige folkefærd har en helt unik forståelse for at lave mad med stor passion, kærlighed og stolthed, der er uløseligt forbundet til deres land – eller snarere, deres lokale egn. Måske er det grunden til, at der er så få internationale fastfoodkæder; I Vesteuropa ligger Italien helt i bunden, hvis man fx tæller McDonald’s pr. indbygger (Frankrig ligger i toppen med over dobbelt så mange McD’s pr. indbygger!). Og hvorfor ikke bare overgive sig til en “fast” bruschetta, en frisk salat caprese eller en sprød, lille polentafrit. Det er enkelt. Det er autentisk. Det er lige noget for os.

Spansk

Som det sidste af de tre store, europæiske middelhavslande må vi have Spanien med. Det er måske ikke så selvbevidst som Frankrig eller så hypet som Italien, men der er en tradition, og ikke mindst en nytænkning, der ikke står tilbage for de to andre. Spanien har ikke et egentligt nationalkøkken, men består af stærke regionalkøkkener, fra det sydlige, maurisk påvirkede Andalusien, til det nordvestlige Galicien. Efterhånden bliver retter som tapas, tortilla, paella og jamón serrano o.a. dog opfattet som klassisk spanske. Det store land med de store klima- og kulturforskelle – og forskellig historie – rummer også en bemærkelsesværdig gastronomisk variation. Fra den salte bacalao a pil pil (klipfisk med hvidløg) til de krydrede albondigas en salsa (kødboller i stærk sovs). Spanierne ser ikke op til fransk eller italiensk kokkekunst, de mener selv, at de har en madkultur, der kan stå på egne ben. Og med god ret!

Nordisk

“Det danske køkken har ingen markant plads i verdensgastronomien.” Så lakonisk er indleder Det Danske Gastronomiske Akademi sin beskrivelse af det danske i køkken. Til gengæld har “Det nordiske køkken” indenfor det seneste tiår manifesteret sig endog meget markant på den internationale madscene. Det er frisk, enkel og ærlig mad, der afspejler de skiftende årstider i vores region. Det er genopdaget, klassisk husmandskost, lavet efter opskrifter, der er gået i arv fra generation til generation. Det er nye spændende retter, baseret på de mange fine råvarer, der findes i de nordiske lande. Det kan også være meget komplicerede retter, med uigennemskuelige tilberedninger. Men først og fremmest afspejler det en lyst og vilje til at få kvaliteten frem i samarbejdet med det lokale landbrug og de lokale fødevareproducenter. Danmark er på vej til, igen, at få regionale køkkener.